Followers

Google+ Followers

Wednesday, 8 June 2016

Apa itu Lecithin?





Lecithin.. Lecithin... Lecithin...

Selalu dengar nama Lecithin. Eh.. Produk Shaklee kan? Apa benda sebenarnya lecithin ni?




Apa Itu Lecithin?


Lecithin merupakan pemecah lemak semulajadi yang mengelakkan lemak daripada melekat pada darah dan seterusnya terapung dan tidak juga melekat pada dinding membran.


Tubuh kita ni tak boleh nak menghasilkan lecithin dengan sendirinya. Eh... habis tu dari mana pulak? Haa... daripada pemakanan kita sendiri. Contohnya jagung, kekacang ataupun kuning telur.


Dan... lecithin Shaklee pulak berasaskan soya yang organik dan non-GMO.




Manfaat Lecithin


Kepada yang selalu dengar pasal lecithin ni mungkin ingat untuk slim je kan? Hey... Ada banyak lagi tau khasiat lecithin Shaklee ni. 


Dalam entry ni saya senaraikan sebanyak sembilan kebaikan lecithin.


  •   Lecithin bagus untuk minda kerana mengandungi Collin yang membantu menghasilkan neurotransmitter yang penting untuk ingatan dan meningkatkan fokus.



  • Lecithin merupakan agen yang membantu memecahkan lemak. Lemak yang dimaksudkan merupakan lemak yang berada di bahagian organ ceperti hati. Pengambilan Lecithin dapat mempercepatkan pengaliran lemak disekitar hati.



  •  Lecithin membantu mengurangkan lemak di dalam badan. Walaubagaimanapun, pemecahan lemak lebih cepat dengan bersenam beserta diet seimbang.



  • Lecithin turut membantu penyerapan zat-zat penting dalam saluran darah ke dalam sel badan.



  • Lecithin melindungi sel darah merah kita daripada serangan virus dan bakteria.



  •  Lecithin juga dapat mengurangkan penyakit nyanyuk.



  •  Lecithin dapat mengurangkan stress.



  • Lecithin mempunyai sumber neurotransmitter yang menggalakkan proses tidur terutamanya penghidap insomnia.



  • Lecithin bertindak sebagai pelincir sendi-sendi badan.


Berminat dan mempunyai soalan? 
Khadijah 
ID : 1226555
0193745642
Sms / Whatsapp / Telegram / Wechat

Cara Kekal Awet Muda






Gambar di atas menunjukkan gambar telomeres. Telomeres boleh didapati pada hujung kromosom. Telomeres ini boleh diibaratkan seperti plastic di hujung tali kasut yang melindungi kromosom daripada rosak dan penuaan sekaligus menjauhi penyakit kronik. Sebagai contohnya penyakit kanser, diabetes, Alzheimer dan banyak lagi penyakit berbahaya yang sering kita dengar dihidapi oleh pelbagai peringkat umur.



Bila kita semakin tua, telomeres akan semakin memendek. Dan… apabila telomeres sudah semakin pendek, kromosome akan mencapai satu tahap dimana kromosom tidak boleh lagi membahagi dan akhirnya sel tersebut mati.


Walaubagaimanapun terdapat kajian yang telah membuktikan penggunaan produk Shaklee ini selama 5 tahun memberikan kesan terhadap telomeres. Kajian tersebut merupakan kajian jangkamasa panjang kali kedua yang telah dijalankan oleh Shaklee. Produk yang disasarkan dalam kajian ini ialah produk Vivix dan dilaksanakan oleh pemenang Anugerah Noble Perubatan pada tahun 2009 iaitu Dr Elizabeth Blackburn.


Kajian yang dilakukan adalah untuk membuktikan bahawa pengambilan Vivix secara konsisten dapat memberikan kesan positif terhadap DNA kita. Hasil kajian terhadap pengguna Vivix yang mengambilnya setiap hari selama 5 tahun apabila umur mereka 80 tahun menunjukkan 40% lebih rendah kadar pemendekan telomeres. Malahan, pada umur mereka menunjukkan kepanjangan telomeres mereka seperti orang yang berumur 40 tahun.





Kajian landmark Shaklee juga mendapati telomeres pengguna Vivix adalah 11% lebih panjang berbanding bukan pengguna Vivix.


Ini hanya merupakan sedikit perkongsian saya mengenai produk Vivix. Jadilah pembeli Vivix daripada saya.


Semoga berguna buat kita semua :)


Khadijah 
ID : 1226555
0193745642
Sms / Whatsapp / Telegram / Wechat

Monday, 6 June 2016

Sebab Saya Nak Masuk Bloglist Ramadhan 1437 Hasrul Hassan.

Assalamualaikum.

http://www.hasrulhassan.com/2016/05/bloglist-ramadan-1437h-oleh-hasrul.html
klik gambar untuk join :)

Kenapa saya nak masuk bloglist Tuan? Hrmm… Ada beberapa sebab sebenarnya yang saya sudah membuat senarai di bawah.


Pertama.

Terdapat banyak pelbagai entri yang menarik di blog Tuan. Buktinya… Haa dekat print screen tu ada gambar entri lain di blog Tuan yang saya baca.


Kedua.

Blog saya masih lagi baru dicipta. Baru sehari umur blog ini. Jadi tak ada yang kenal lagi blog ini. Jika saya diletakkan sebagai bloglist tuan, berkemungkinan blog saya akan menerima tempias aura blog Tuan. Manalah tau kan…. Hehehehe.


 Ketiga.

Blog Tuan merupakan blog pertama yang saya follow. Haaa…



Okay itu sahaja sebab-sebab yang saya dapat fikirkan sekarang.


Oh tak lupa untuk saya ucapkan salam Ramadhan :)