Followers

Google+ Followers

Friday, 2 December 2016

Oops... sudah Disember rupanya !

Nampaknya blog ni dah lama sangat bersawang. Pertama sekali saya ingin meminta maaf kerana tak dapat buat bw sebab sibuk dengan peperiksaan STPM. Dan kini saya sedang melakukan part time di kedai kek untuk sebulan.



Tapi mana boleh nak lupakan Shaklee kan?



Tau tak yang promosi untuk bulan ini sangat-sangat superb? Rugi sangat kalau korang tak tau. Jadi korang mesti bersemangat berkobar-kobar nak tau? Hee :D


















Best kan? Rugi sangat kalau korang tak dapatkan sekarang. Tapi kalau korang jadi ahli, korang bukan sahaja akan dapat harga yang lebih murah, tapi ada banyak lagi kelebihannya. Antaranya korang boleh tahu update terkini promosi bulanan dari Shaklee dengan lebih cepat juga. Boleh whatsapp saya untuk tahu lebih lanjut.


Eh kenapa berahsia sangat?


Bukannya nak berahsia. Tapi nak test adakah semangat korang nak join shaklee ni berkobar-kobar ataupun tidak. Hehehe.


Saya pengguna dan juga pengedar Shaklee.


Jadi kepada sesiapa yang berminat nak membeli, bertanya atau ingin membeli produk shaklee, bolehlah menghubungi saya melalui facebook ataupun hubungi saya di bawah.


Khadijah 
ID : 1226555
0193745642
(sms / whatsapp sahaja)

Monday, 10 October 2016

COMICS GIVEAWAY BY SVIORS




HOW TO JOIN :

1. Buat satu entry bertajuk 'COMICS GIVEAWAY by SVIORS.
2. Letak banner di atas tu dan backlinkkan ke sini.
3. Tinggalkan komen dekat bahagian komen beserta dengan link entri korang.



Pemenang dipilih melalui cabutan bertuah! All the best^^


HADIAH :

9 buah komik untuk 3 orang pemenang, jadi seorang akan dapat 3 buah komik.

Set A
1. Pujaan Hatiku
2. Cinta Puteri Bulan Sabit.
3. Doktor Hatiku

Set B
1. 1/3 Romantika
2. Love Triangle
3. Jom Ke Sekolah Malam!

Set C
1. Coklat & Pudina
2. Andainya Dia Di Kafe Ini
3. Organisasi Rahsia Sekolah


EXTRA HADIAH : Pemenang bertuah?


+



1 Small Bag Organizer + 1 Cartoon Sleep Eyes
untuk seorang pemenang.




Giveaway starts 12 / 09 / 2016 until 12 / 10 /2016

Aznis Giveaway


Aznis Giveaway !

Giveaway ini dinamakan sebagai Aznis Giveaway kerana Aznis_ merupakan nama instashop yang dikendalikan oleh Hanis . Tujuan utama Giveaway ini adalah untuk memperkenalkan kepada orang ramai kewujudan instashop Hanis yang "hidup segan mati tak mahu" itu (nangis) disamping memeriahkan kembali blog Hanis yang ownernya ini jarang update kerana busy (plus takde idea) . Jadi Hanis harap giveaway ini mendapat sambutan dari rakan-rakan blogger =) Tq very much !

Syarat-syaratnya mudah sahaja ! 

1) Follow blog INI sahaja

2) Follow insta INI dan INI sahaja (Hanis akan followback sebab Hanis nak kenal juga blogger-blogger lain hihi)

3) Tag 2 orang rakan blogger sahaja (pastikan mereka tahu)

4) Buat 1 entri mengenai giveaway ini (pastikan banner diatas dilinkkan ke entri Hanis ini)

5) Post entri anda diruangan komen dibawah (anda mungkin yang bertuah!!!)


Hadiah-hadiahnya...

3 AloeVera mini lipstick untuk dimenangi oleh 3 pemenang bertuah !

Hasil carian imej untuk lipstick aloe vera mini

Hasil carian imej untuk lipstick aloe vera mini

dan kalau penyertaan memberangsangkan , hadiah mungkin akan bertambah !Kemungkinan besar adalah novel !!! Jadi , mai pakat ramai-ramai ajak kawan join GA ini !


Tarikh berlangsung : 8 Oktober 2016 - 8 November 2016




Segmen Bloglist Nov ~ Dis 2016 by Yana Pink Blossom

Segmen Bloglist Nov ~ Dis 2016 Yana Pink Blossom | Dalam usaha untuk memeriahkan lagi dunia blogger ni dan menggalakkan kerajinan untuk blogwalking kat blog korang, Yana dengan sukacitanya melancarkan segmen pencarian bloglist beliau untuk ditempek di blog Yana Pink Blossom mulai November hingga Disember 2016 ini.

Sila klik BANNER untuk join!!!

*Cara Penyertaan*
  1. Buat entry bertajuk Segmen Bloglist Nov ~ Dis 2016 by Yana Pink Blossom;
  2. Copy & paste semua coding yang disediakan di ruangan entri anda (HTML);
  3. Pastikan banner ini di link kembali kepada entri asal iaitu entri segmen di blog Yana Pink Blossom. Sekiranya tidak, entri korang tidak diterima;
  4. Publish dan tinggalkan link entri korang di ruangan komen entri asal segmen sahaja. Komen di ruangan entri lain tidak dikira yer;
  5. Klik link yang diminta sebagai sumbangan jujur dan ikhlas (^^,); dan
  6. Tarikh tutup penyertaan adalah adalah 31 Oktober 2016 jam 12.00 midnight.

Teknik Mengangkat Barang Dengan Betul

Assalamualaikum.


Tau tak kesalahan cara mengangkat barang memberi beban kepada pinggang. Jadi, kesan pada masa hadapan ialah menyebabkan masalah sakit pinggang. Lebih baik kita mengetahui cara yang betul agar masalah ini dapat dihindari kelak.







CARA-CARA YANG BETUL MENGANGKAT BARANG

  • Pastikan kaki anda dalam keadaan teguh dan selesa, dalam kedudukan 90 darjah dan rapatkan kaki kepada barang yang hendak diangkat.
  • Bengkokkan lutut dan rendahkan badan.
  • Pastikan belakang anda tegak.
  • Angkat barang tadi ke paras abdomen anda dan angkat barang perlahan-lahan.
  • Jika barang agak berat, tampan dengan otot kaki.
  • Pastikan lutut anda bengkok ketika mengangkat barang tadi.
  • Dapatkan bantuan jika barang terlalu berat untuk diangkat seorang.
  • Gunakan troli atau peralatan lain untuk mengalihkan barang yang berat.



Okay. Itu semua cara-cara yang betul untuk mengangkat barang. Jadi saya nak tanya, adakah anda tahu cara yang salah untuk mengangkat beban? Adakah anda sendiri melakukan cara yang salah semasa mengangkat beban?






CARA YANG SALAH SEMASA MENGANGKAT BEBAN

❎ Jangan angkat barang yang terlalu berat.

❎ Jangan membengkokkan badan (pada pinggang) ketika memungut barang.

❎ Elakkan daripada memusingkan pinggang ketika membawa barang berat.

❎ Jangan angkat berat melebihi kepala.

❎ Elak daripada mengangkat barang secara cepat atau mendadak. Agihkan berat beban.  Pastikan anda mengangkatnya di tengah, dengan itu beban sekata di kiri dan kanan.

❎ Jangan sekali-kali angakat barang berat apabila memakai kasut tumit tinggi.

❎ Jangan angkat barang berat sekiranya anda pernah mengalami atau menghadapi masalah sakit belakang.




Jadi kalau boleh elakkan daripada mengangkat beban dengan cara yang salah walaupun dah jadi habit diri sendiri.



Kredit


Boleh bertanya, membeli, mendaftar dan mendapat nasihat cara pemakanan daripada saya, pengedar Shaklee yang sah.



Khadijah 
ID : 1226555
0193745642
(sms / whatsapp sahaja)

Sunday, 9 October 2016

Siapa Stress Kena Baca !

Assalamualaikum.


Hari ini kita lari topik daripada kisah Shaklee. Okay, tipulah kalau tak ada orang yang stress atas bumi ni kan?


Ada banyak faktor yang sebabkan kita stress. Belajar, bekerja dan hubungan dengan orang sekeliling boleh jadi penyebab kita jadi stress. Sebenarnya antara masalahnya kita jadi stress sebab kita hanya fikirkan satu perkara secara terlampau sampailah kita sendiri yang jadi kusut.


Jadi hari ini saya nak share tentang cara-cara yang kita boleh buat untuk kurangkan stress.


1. Melompat!

Cara ini berkesan untuk saya. Selalunya bila dah stress sangat lepas study, saya buat lompat bintang. Dah alang-alang tengah dengar lagu dekat radio tu menarilah sikit sampai rasa berpeluh. Bila dah rasa penat, rileks kejap. Ha... mungkin dah rasa kurang stress tu.


2. Melukis!

Eceh... mentang-mentanglah STPM ni ambil subjek seni, terus bagi tips suruh korang melukis ya. Betul. Bila kita mula melukis, kita akan lupa segala masalah. Kita akan bagi concentrate pada lukisan. So, kita tak ingat lagi dekat masalah yang buat kita stress. Cuma masalahnya bila melukis ni, susah nak stop. Jadi berkemungkinan akan drag masa korang kalau tak berdisiplin macam saya.


3. Tidur!

Kadang-kadang kita ni banyak kerja bertimbun. So, terpaksa tidur pagi dan bangun waktu pagi. Hahaha. Ini memang pengalaman sendiri. Jadi bila dah tiba waktu petang, nak tak nak kena tidur. Jadi barulah badan boleh rileks. Otakpun berehat kejap. Tapi kadang-kadang sampai tidurpun kerja ataupun masalah yang korang ada akan muncul juga. Hrmm...


4. Bercakap je!

We are human. We need to talk. Bercakap ni tak semestinya bercakap dengan orang. Bercakap dengan benda pun boleh. Contohnya katil ke, dinding ke... Eh? Gila ke apa?!
Hahaha. It sound like crazy. Tapi rasanya itu lagi okay daripada ada barang yang jadi superman sebab stress yang melampau. Jadi jangan takut. Bercakap je. Tips untuk secure lebih tu kenalah pastikan tiada orang yang tak berkenaan daripada tertengok korang yang tengah membebel sorang-sorang dekat tiang katil.



5. Solat!

Kita manusia yang selalu lupa yang Dia selalu ada. Jarang-jarang dahi kita menyentuh lantai dan meluahkan masalah kepada dia. Kadang-kadang lepas tu kita akan lega bila kita dah solat.
Time bersujud tu luahkan permintaan dalam hati. Dan waktu berdoa set dalam otak- Dia Maha Mendengar. Dia Maha Mengetahui. Dia Maha Berkuasa. Dan Dialah Yang Maha Pengasih lagi Penyayang.
So, tak adalah korang rasa stress bila dapa rasa yang Dia sangat-sangat sayang dekat korang tau.


Trylah. Kadang-kadang kita tak boleh ikut cara orang. Semua orang adalah unikk dan ada jalan serta cara yang tersendiri. Find your own way. So, you will be more happy than before :) *wink*


Apa-apapun sebelum berhenti menaip, saya nak ingatkan masih ada baki beberapa hari lagi untuk mendaftar menjadi ahli Shaklee plus dapat free lecithin dan vitamin c. Boleh klik sini. 


Bye.


Boleh bertanya, membeli, mendaftar dan mendapat nasihat cara pemakanan daripada saya, pengedar Shaklee yang sah.



Khadijah 
ID : 1226555
0193745642
(sms / whatsapp sahaja)

Wednesday, 5 October 2016

Cara Mudah Kuruskan Badan dengan Omega Guard

Obesiti ialah di mana lemak badan berlebihan yang berkumpul sehingga ke satu tahap yang boleh menjejaskan tahap kesihatan seseorang.


Masalah obesiti di Malaysia semakin meningkat setiap tahun. Kalau dahulu pada tahun 1996, hanya sebanyak 4.4 peratus rakyat Malaysia yang mengalami obesiti. Tetapi menurut kenyataan The Malay Mail Online, jumlah tersebut telah meningkat kepada 17.7 peratus pada tahun 2015.


Malah menurut kajian perubatan British iaitu the Lancet pada tahun 2013, rakyat negara ini mempunyai kadar obesiti yang paling tertinggi di Asia Tenggara. Sebanyak 44 peratus lelaki yang mengalami obesiti dan 49 peratus pula bagi perempuan.


Kadar obesiti sangat tinggi di Malaysia.

Obesiti boleh dihitung melalui BMI. Menurut WHO, sesiapa yang memiliki BMI melebihi 30.0 ke 35.0, mereka dianggap penghidap obesiti kelas I. BMI yang bermula daripada 35.0 ke 40.0 pula dikategorikan sebagai obesiti kelas II. Manakala mereka yang mempunyai BMI yang melebihi 4.0 dianggap obesiti kelas III iaitu mempunyai obesiti yang paling parah.


Walaubagaimanapun, pengiraan BMI ini tidak semestinya tepat untuk menunjukkan obesiti inidividu. Selain itu, lain negara mempunyai tahap BMI yang berbeza untuk mengukur obesiti. Contohnya di Jepun, seseorang itu dianggap obesiti apabila seseorang individu mempunyai BMI 25 kg/m. Manakala di China pula rakyatnya dianggap obesiti jika memiliki BMI sebanyak 28 kg/m ke atas.


3 Sebab Utama Omega-3 Boleh Kuruskan Badan


1. Asid Lemak Omega-3 merupakan Anti-Lipogenic iaitu anti-penyimpanan lemak dalam badan. Jadi kadar metabolisme dalam badan akan meningkat dan lemak dalam badan dibakar dengan cepat.

2. Kandungan EPA dan DHA dalam Omega-3 akan menurunkan baras insulin. Jadi kalori yang kita ambil akan dibakar. Bukannya disimpan dalam badan sehingga menjadi obesiti.

3. Omega-3 merangsang hormon Leptin yang boleh mengurangkan berat badan dengan memberi isyarat kepada otak supaya mengurangkan selera makan.


Ha... bestkan? 



Omega Guard Shaklee yang dijamin halal.




Tahu tak yang Omega Guard yang merupakan minyak ikan yang terbaik di pasaran kerana proses pembuatannya melalui sebanyak 3x penyulingan! Jadi bahan berbahaya yang terdapat pada ikan sperti merkuri yang plumbum akan ditapis sepanjang proses tersebut. 


Jadi jangan lepaskan peluang untuk mendapatkan Omega Guard Shaklee yang merupakan produk 'hot' untuk kuruskan badan. Malah, produk ini juga sesuai diambil oleh ibu yang masih menyusukan anak mereka dan memberikan kesan terbaik yang berganda-ganda.


Omega Guard merupakan salah satu daripada produk promosi Shaklee bulan ini. Boleh klik di sini.


Dah tau kelebihan Omega Guard bagi penghidap asma? Boleh baca di sini kalau belum.


Malah sepanjang tarikh 1 sehingga 15 Oktober ada promosi bagi mereka yang ingin menjadi ahli. Boleh klik di sini.


Jadi kepada sesiapa yang berminat nak membeli, bertanya atau ingin membeli produk shaklee, bolehlah menghubungi saya melalui facebook ataupun hubungi saya di bawah.


Khadijah 
ID : 1226555
0193745642
(sms / whatsapp sahaja)

Tuesday, 4 October 2016

Giveaway dan Blog List Oktober di http://vitamin-cerdik.com

http://vitamin-cerdik.com/2016/10/giveaway-dan-blog-list-oktober-2016-di-vitamin-cerdik-com.html/

boleh klik untuk join :)

Tak sangka betul Kak Anah ataupun Raihanah Ahmad buat giveaway bersempena kenaikan rank beliau dalam Shaklee. Sekali lagi saya ingin ucapkan tahniah buat Kak Anah secara official di blog ini.


Kak Anah juga merupakan seorang pengedar Shaklee yang saya kagumi. Sebab itulah saya selalu jenguk-jenguk blog Kak Anah. Kiranya dia antara mentor sayalah dalam Shaklee ni. Anda bolehlah ke blog beliau di sini.


Dalam banyak-banyak entri yang beliau dah tulis... Ada tiga antaranya yang saya rasa sangat menarik untuk dibaca.


  1. tentang vivix - http://vitamin-cerdik.com/2016/07/jerawat-teruk-akhirnya-hilang-selepas-3-bulan.html/
  2. tentang kanser - http://vitamin-cerdik.com/2016/04/shaklee-membantu-merawati-kanser.html/
  3. tentang detox - http://vitamin-cerdik.com/2016/09/hilangkan-craving-makanan-manis-dalam-7-hari.html/

Syarat-syaratnya mudah sangat untuk join. Bukan senang nak dapat peluang ni. Tak rugi kalau join. Untung adalah.




Jom join ramai-ramai :) 

Monday, 3 October 2016

Daftar Ahli Shaklee dan Dapat Percuma Lecithin dan Vitamin C

HANYA 1 OKTOBER SEHINGGA 15 OKTOBER 2016 SAHAJA !


Kepada sesiapa di luar sana yang ingin menjadi ahli Shaklee, promosi ini adalah sangat menguntungkan tau !




Lecithin dan vitami C akan diberikan secara percuma dekat anda bila anda mendaftar menjadi ahli HANYA dari 1 hingga 15 oktober sahaja !



Lecithin akan diberikan kepada sesiapa sahaja yang membuat pembelian sebanyak 100 - 199 uv. Manakala Vitamin C diberikan kepada pembeli sebanyak 200 uv ke atas.


Salah satu produk kegemaran Shaklee yang mempunyai banyak kelebihan sehinggakan menjadi kegemaran ramai ialah vivix ! Kalau anda membuat pembelian sahaja sudah boleh mendapat Lecithin tau! Dan kalau membeli dua botol vivix sudah boleh mendapat 200 uv ke atas.


Ah... sudahlah dapat khasiat vivix... Dapat pula percuma lecithin dan vitamin C?


Vivix cuma satu cadangan daripada saya. Anda boleh saja membeli apa-apa sahaja gabungan produk Shaklee ni tau ! Boleh klik di sini untuk membaca antara kelebihan vivix yang menjadi kegilaan ramai.


Please korang... Jangan menangis tak berlagu bila promosi ni dah habis nanti. Jangan malu-malu untuk bertanya kepada saya tentang cara menjadi ahli Shaklee sementara promosi ini masih berlangsung.


Saya di sini akan membantu anda. Bukan hanya untuk menjual. Tetapi rasa sangat sayang jika anda tidak tahu promosi yang tersangatlah gempak sedang berlangsung !


Tidak kira anda berada di mana sahaja. Di utara. Di selatan ataupun di Sabah Sarawak sekalipun... Semua pendaftaran keahlian boleh dilakukan secara mudah oleh saya. Jangan risau. Jangan takut. Dan paling penting jangan ragu-ragu. Tak tahu boleh bertanya kepada saya ya.


Jangan risau. Saya tak makan orang. Hehehe.


Sayang sangat tau kalau anda terlepaskan peluang ini.


Anda boleh klik di sini untuk membaca kelebihan Lecithin.


Dan anda boleh klik di sini untuk membaca kelebihan vitamin C.


Malah jika anda tertanya-tanya kenapa saya mengambil vitamin c bolehlah klik di sini juga.


Jika anda mahu tahu kenapa anda perlu menjadi ahli shaklee?



  • anda dapat membeli mana-mana barangan shaklee pada harga yang lebih murah
  • mempunyai peluang untuk menjana pendapat anda
  • anda bukan berseorangan. Bukan berdua dengan orang yang tolong mendaftarkan anda. Tapi bersama-sama satu kumpulan!
  • anda juga akan dipimpin. Ditatih. Didorong secara berjemaah bersama-sama ahli kumpulan anda.
  • jarak yang berjauhan bukanlah alasan untuk di'coach' ya
  • secara tak langsung boleh boost up kan spirit
  • bisnes dilakukan bukan hanya untuk bisnes sahaja. Akan ada unsur-unsur islamik. Ha nak tau?


Kenalah cepat-cepat mendaftar menjadi ahli. Saya sudah. Ada ramai lagi yang sudah berjaya. Jadi anda? Jangan ketinggalan ya.


Boleh bertanya, membeli, mendaftar dan mendapat nasihat cara pemakanan daripada saya, pengedar Shaklee yang sah.



Khadijah 
ID : 1226555
0193745642
(sms / whatsapp sahaja)

Sunday, 2 October 2016

Cara Mengatasi Penyakit Asma

Apa itu penyakit asma?




Penyakit asma menyebabkan seseorang yang menghidapinya berasa susah untuk bernafas. pernafasan bersiul, sesak nafas dan sukar untuk bersenam. Keradangan dan spasma pada selaput dinding laluan udara mengakibatkan bronkiol dalam paru-paru menjadi sempit. semasa pesakit diserang asma Apabila otot mengejang, saluran udara akan mengecil dan menghalang laluan pernafasa. Kesannya pesakit akan pengsan kerana kekurngan oksigen di paru-paru.


Kajian mendapati terdapat sebanyak 20 peratus daripada kanak-kanak akan mengalami asma dan akan sembuh seiring dengan pertambahan usia. 


Kanak-kanak yang menghidapi asma sederhana pula akan mulai sembuh daripada asma semasa usia 12-13 tahun. 


Terdapat 50 hingga 60 peratus daripada pesakit sembuh apabila mencapai umur 20 hingga 25 tahun. 
Manakala hanya 20 peratus akan terus menghidapi asma dan sebilangan kecil akan sembuh.



Gejala penyakit asma


Antara gejala-gejala penyakit asma ialah:
  • berasa sesak nafas
  • sering batuk
  • dada terasa sesak
  • berasa lelah dan lesu
  • cepat lelah apabila bersukan
  • susah untuk tidur

Penyakit asma boleh berlaku disebabkan oleh udara yang tidak bersih, haiwan, debunga, lipas, asap rokok dan kerana genetik.



Cara mengatasi penyakit asma ?





Terdapat satu kajian di Hospital Diraja Prince Alfred mendapati individu yang mengambil ikan dalam pemakanan lebih dari sekali dalam seminggu dapat mengurangkan masalah pernafasan. Ini menunjukkan bahawa pengambilan minyak ikan dapat mencegah penyakit asma.


Asid lemak Omega-3 yang terdapat dalam Omega Guard Shaklee bersifat antiradang yang sangat bagus bagi mereka yang mengalami masalah keradangan seperti asma, Artritis reumatoid dan banyak lagi.



Tiga sebab utama Omega Guard Shaklee sangat TERBAIK !


Omega guard shaklee terbaik !



1. Mempunyai minyak ikan yang terbaik di dunia

Omega Guard Shaklee mempunyai 7 asid lemak semula jadi iaitu DHA, EPA, ALA dan lain-lain. 


2. Ultra tulen dan bergred farmaseutikal

Omega Guard Shaklee melalui proses penyulingan yang memekatkan asid lemak omega-3. Proses ini penting bagi menghasilkan asid lemak omega-3 yang asli. Selain itu, pencemaran logam berat, merkuri dan kadmium yang terdapat dalam ikan juga dihilangkan melalui proses penyulingan ini.


3. 50% jauh lebih pekat berbanding minyak ikan jenama lain.




Bersempena bulan oktober, pihak Shaklee ada mengadakan promosi Omega Guard tau! Bolehlah ke entri saya yang sebelum ini - Promosi Gempak Shaklee: Oktober.


Jadi kepada sesiapa yang berminat nak membeli, bertanya atau ingin membeli produk shaklee, bolehlah menghubungi saya melalui facebook ataupun hubungi saya di bawah.


Khadijah 
ID : 1226555
0193745642
(sms / whatsapp sahaja)

Saturday, 1 October 2016

Promosi Gempak Shaklee : Oktober

Wah, dah tak sedar kini kita sudahpun melangkah ke bulan yang baru iaitu bulan Oktober. Sudah semestinya Shaklee akan mengadakan promosi yang hebat punya!


Dah tau apa promosi Shaklee bulan ini?


Isy... Isy... Isy... Tak tahu lagi?


Ha... ini yang saya nak bagi tau ni. Bulan ni kita ada TIGA PROMOSI!


Best tak? Excited tak? Okay apa promosinya?


Yang pertama - Beli 7 botol Omega Guard dengan harga 6 botol sahaja!

promosi oktober shaklee omega guard






Yang kedua - Beli 2 botol Omega Guard dan dapat 5% diskaun!


promosi oktober shaklee omega guard







Yang ketiga - Beli 4 botol Vita-Lea For Children dengan harga 3 botol sahaja!

promosi oktober shaklee vita-lea for children



Best kan promosi ni walaupun anda bukan ahli? Tapi... Kalau jadi ahli boleh dapat harga laaagi murah tau ! Kalau nak tau, kenalah contact saya cepat-cepat ya.


Ehem.


Baiklah saya nak share sikit tentang omega guard dan vit-lea for children. Yelah... Nant tak kenal, tak berkenan pulakkan?


Okay, first saya nak sharing-sharing dulu tentang vita-lea untuk kanak-kanak dulu.


Kenapa budak-budak kena makan vitamin? First of all mestilah ramai parents dekat luar anak-anak mereka sihat, membesar dengan baik dan minda yang cergas kan? 

Haa... kalau setuju saya nak cakap.... Dear parents dekat luar sana silakan cepat-cepatlah grab chewable vita-lea for children untuk anak-anak sebabnya vita-lea for children : 

  • tak ada pewarna tiruan, perasa tiruan dan pengawet
  • mempunyai perasa anggur yang nyum nyum sedap ! Silap-silap parents pun share dengan anak-anak.
  • membekalkan 18 jenis vitamin dan mineral yang sangat... sangat... sangat penting untuk tumbesaran anak-anak.
  • dimasukkan kelapan-lapan vitamin B yang kebanyakkannya tiada dalam multivitamin di pasaran
  • menyokong tulang yang kuat dan menjadikan badan anak-anak sihat disebabkan kalsium, magnesium dan banyak lagi
  • mengandungi stevia dan Xylitol yang mempunyai rasa manis semula jadi. So, no cavity guys!
 Itu baru sikit je.


Sekarang kita nak tau tentang omega guard pula. Fokus saya sedikit lebih untuk new mom yang nak berkenalan dengan shaklee.


Perkara yang mesti kaum ibu-ibu suka tentang omega guard kerana omega guard sangat bagus untuk otak baby sejak dari dalam kandungan lagi. Malah, ada research yang mendapati ibu yang mengambil 1000 mg omega 3 semasa mengandung akan mendapat anak yang mempunyai perkembangan minda lebih cepat berbanding ibu yang hanya mengambil 100mg omega 3 sahaja.


Omega guard juga terbaik sebab :

  • mengurangkan selera makan
  • boleh mengurangkan berat badan lebih-lebih lagi kalau consume sekali dengan alfafa shaklee
  • menghalang pembentukan lemak semasa ibu makan
  • mengurangkan risiko kelahiran bayi pramatang
  • mengurangkan risiko meroyan bagi ibu yang baru bersalin
  • memelihara jantung dan juga sendi

Ada banyak lagi tau kelebihan-kelebihan yang ada pada promosi bulan oktober ni.


Jadi kepada sesiapa yang berminat nak membeli, bertanya atau ingin membeli produk shaklee, bolehlah menghubungi saya melalui facebook ataupun hubungi saya di bawah.


Khadijah 
ID : 1226555
0193745642
(sms / whatsapp sahaja)

Friday, 16 September 2016

Menang Book Giveaway by Abam Kie and Friends

Alhamdulillah menang buku giveaway daripada Abam Kie :)

Selamat Hari Malaysia

Saya ingin mengucapkan selamat hari malaysia kepada semua rakyat malaysia.

Kepada yang masih bercuti, selamat bercuti.

Semoga cuti ini digunakan sebaik mungkin sama ada berehat, beriadah ataupun meluangkan masa bersama-sama ahli keluarga.

Tuesday, 13 September 2016

Kenapa Vitamin C Shaklee ada Citrus Bioflavonoids?

Tak kenal maka tak cinta.


Ehem, itu untuk manusia. Tapi kalau untuk Shaklee, tak kenal maka rugilah.


Sebelum saya menceritakan kenapa vitamin c Shaklee ada citrus bioflavonoids.. Saya akan bagitahu dahulu tentang bioflavonoids.


Jadi...


Apa Itu Bioflavonoids? 

Bioflavonoids juga dikenali sebagai flavonoids atau pada asalnya dikenali sebagai kumpulan sebatian vitamin P. Bioflavonoids ini telah ditemui pada  tahun 1936 lagi. Bioflavonoids boleh didapati daripada buah-buahan yang memiliki vitamin c yang tinggi.

Fungsinya sebagai pelengkap kepada vitamin c agar boleh bertindak dengan lebih baik. Manakala badan pula boleh menyerap vitamin c dengan lebih berkesan.  Rutin, quercitrin, hesperidin, naringin merupakan sebahgian daripada citrus bioflavonoids.

Kandungan bioflavonoids di dalam buah hanya tinggi jika diambil semasa dalam kedaaan segar. Hal ini kerana kandungan antioksidan di dalamnya akan berkurangan sekiranya dibiarkan dengan lebih lama. 

Sebab itu jugalah jus buah yang terdapat dipasaran tidak bagus buat kesihatan kerana memiliki kandungan gula yang banyak. Manakala kandungan bioflavonoidsnya sudah berkurangan dari masa ke masa.

Bioflavonoids mengandungi empat kategori menurut kajian University of North Carolina School of Pharmacy iaitu PCO (Proanthocyanidins), Quercetin, Citrus Bioflabonoids dan Green Tea Polyphenols.

Citrus bioflavonoids boleh diambil sebanyak 2000mg sehingga 6000mg sehari. Pengambilan citrus bioflavonoids juga selamat, tiada kesan sampingan buat diri dan selamat buat kandungan wanita yang hamil.





Buah dan sayuran apakah yang mengandungi Bioflavonoids?


1. Strawberi

2. Brokoli

3. Bawang putih

4. Bayam

5. Buahan sitrus - limau, lemon dll

6. Buahan tropika - betik, mangga dll

7. Teh - teh hijau dll



Kenapa perlu ambil Bioflabonoids?

1. Anti-penuaan,

2. Mengurangkan risiko sakit jantung,

3. Mengurangkan kadar kolestrol dalam darah,

4. Menguatkan dinding salur darah,

5. Mengurangkan hipertensi,

6. Mengurangkan pendarahan,

7. Merupakan antioksidan,

8. Mengurangkan rasa nyeri,

9. Membentuk penghalang pelindung terhadap jangkitan,

10. Semestinya membantu penyerapan vitamin c agar dapat memberi khasiat kepada diri.



Untuk mendapatkan vitamin C Sustained Release Shaklee, anda boleh menghubungi saya.


Khadijah 
ID : 1226555
0193745642
(sms / whatsapp sahaja)

Saturday, 10 September 2016

31 DOA HARI ARAFAH

Besok merupakan Hari Arafah. Jadi pada malam ini saya ingin berkongsi sebanyak 31 doa Hari Arafah.


Semoga kita tidak terlepas waktu tersebut besok. Amiin.



Antara beberapa doa yang boleh kita berdoa sempena Hari Arafah, Insya Allah:

1. Ya Allah kurniakanlah padaku Kejayaan terbesar - selamat dari api neraka dan masuk ke Syurga Firdaus

2. Ya Allah masukkanlah aku dan keluargaku dalam golongan yg beriman.. yang menerima kitab amal di tangan kanan kami.

3. Ya Allah, Kurniakanlah padaku kematian yang diberkati. Izinkan aku mengucapkan syahadah sebelum aku menghembuskan nafas terakhir.  Kurniakanlah padaku syafaat Rasulullah (saw).

4. Ya Allah masukkanlah aku dalam kalangan Rasulullah (saw), keluarganya dan para sahabat di Syurga Firdaus.

5. Ya Allah selamatkanlah rakan-rakan bukan Islam ku dari neraka. Kurniakan mereka hidayah Islam.

6. Ya Allah, satukan aku dalam Syurga Firdaus dengan orang-orang yang aku sayangi semata-mata kerana Mu.

7 Ya Rabb, sempurnakan agamaku dan ibadatku. Selamatkan aku daripada kejahatan dan izinkan aku menyempurnakan sebahagian daripada agamaku.

8. Ya Allah terimalah amalan baikku dan tingkatkan pahala dan rahmat untukku. Padamkan dosa-dosaku dan ampunkan aku sepenuhnya. Limpahi rahmatMu untukku dan selamatkanlah aku dari kehinaan pada hari hitungan amal.

9. Ya Allah, apabila aku mati, biarlah jiwaku dan rekod amalanku menjadi amalan tertinggi 

10. Ya Allah kurniakan aku, ibu bapaku, keluarga dan anak-anakku bimbingan, ketabahan dan peningkatan Iman.

11 Ya Allah, masukkan aku dalam golongan yang Engkau lindungi, mendapat pengampunan Mu dan mendapat naungan pada hari ketika tidak ada naungan selain dari Arash Mu.

12. Oh Tuhanku, tingkatkan keyakinan dan tawakkalku padaMu. Janganlah ada keraguan dalam kepercayaanku dalam keesaan Mu, kehebatan Mu dan kekuasaan Mu.

13. Ya Allah tingkatkanlah kecintaanku untuk Mu dan Nabi Mu (saw).

14. Ya Allah ampunilah aku dan tingkatkanlah kurnian Rahmat dan Rezeki Mu

15 Ya Allah berilah aku lebih banyak peluang untuk berbuat baik dan mendapat keredhaanmu.

16. Ya Allah ya Rabb, sucikan niatku hanya untuk Mu semata dan lindungi aku dari menunjuk-nunjuk atau kebanggaan palsu. Selamatkan aku dari sifat angkuh, sombong, menunjuk nunjuk dan mengungkit ungkit nikmat.

17. Oh Penciptaku dan Tuhanku, jangan biarkan aku sendirian. Berkati aku dengan pasangan yang sesuai dan anak-anak yang akan menjadi penyejuk mataku.

18. Oh Tuhanku, jadikanlah aku dari orang-orang yang sabar dan patuh kepada Mu dan kepada ibu bapaku.

19. Selamatkanlah aku dari Fitnah Dajjal.

20. Selamatkanlah aku dari azab kubur dan azab api neraka.

21 Ya Allah, tingkatkanlah usahaku dalam kerja-kerja Sadakatul Jariah.

22 Ya Allah, berkati hidupku dengan kesihatan yang baik, agar aku dapat bersujud padamu dengan mudah sehingga akhir hayatku.

23 Ya Allah, lindungi aku dan seluruh umat Islam dalam menentang penindas-penindas yang zalim. Selamatkan kami dari fitnah dan permudahkanlah bagi kami mengharungi zaman yang sukar ini.

24. Tuhanku, berkati hidupku dengan yang terbaik di dunia ini, yang terbaik di akhirat nanti dan selamatkanlah aku dari api neraka. Sesungguhnya aku memang memerlukan kurniaan dari Mu Ya Allah.

25 Ya Allah tingkatkanlah kesyukuranku semata-mata kepada Mu.

26. Ya Rabb, selamatkan aku dari kemunafikan.

27 Ya Allah, izinkan aku dan suamiku / isteriku menjadi antara jemaah menunaikan Haji sebelum kami dijemput olehMu..

28 Ya Allah lindungi kami dari syaitan, jin dan arak. Lindungi kami dari perbuatan jahat dan niat mereka.

29 Ya Allah ampuni dan berilah rahmat kepada ibu bapa kami, kerana mereka menjaga kami ketika kami masih kecil.

30 Ya Allah, aku berdoa dan memohon daripadamu untuk mengurniakan bimbingan kepada pemuda dan umat Islam. Selamatkan kami semua dari kufur, putus asa, salah laku dan syirik.

31 Ya Allah berikan aku kekuatan untuk melawan kemalasan dan tidur, semoga aku dapat bangun untuk tahajjud dan solat subuh setiap hari.  

Insya Allah waktu Wuquf d Arafah akan bermula waktu Zuhur hingga Maghrib pada 9 Zulhijjah bersamaan  11/9/2016 Waktu M'sia 5.30 pm -11.00pm. (jangkaan). 

Gunakanlah waktu ini untuk berdoa kerana ini adalah waktu yang amat mustajab. Selamat Beribadat! 

:)